Tag Archives: ibu hamil

Darah Tinggi Ketika Mengandung. Kenapa terjadi?

Darah tinggi terjadi kepada ibu mengandung kerana perubahan yang berlaku pada proses perkembangan uri.

“Perkembangan uri sangat penting semasa proses kehamilan berlangsung. Di dalam uri terdapat banyak saluran darah. Tekanan darah berlaku apabila salur darah dalam uri (spiral arteri) tidak berkembang seperti sepatutnya (mengecut) dan menyebabkan darah tidak mengalir dengan sempurna”

Tekanan darah yang normal untuk orang yang tidak mengandung ialah 140 ke 90, tetapi bagi ibu mengandung tekanan yang normal ialah 110 ke 70.

“Kalau lebih daripada 110 ia dikategorikan sebagai tekanan darah tinggi, bagaimanapun peratusan kenaikan daripada tahap normal hingga ke tahap tekanan itu akan dianalisis oleh doktor.

sumber

Akibat darah tinggi kepada si ibu

Walaupun punca darah tinggi semasa mengandung berlainan dengan tekanan darah tinggi biasa, namun perlu diingatkan kesannya adalah sama. Apabila tekanan darah terlalu tinggi, salur darah boleh pecah dan menyebabkan strok.

Semasa tekanan darah terlalu tinggi, doktor akan melihat 2 keadaan. Yang pertama, adakah tekanan darah tinggi disertakan dengan kencing kotor (iaitu kehadiran protein dalam air kencing). Jika terdapat kencing kotor, ibu mungkin akan dimasukkan ke wad untuk pemerhatian kerana mempunyai risiko untuk terkena sawan.

Jika tekanan darah tinggi tidak disertai oleh kencing kotor, tekanan darah ibu akan dipantau dengan rapi mungkin untuk beberapa minggu.

Akibat Darah Tinggi Kepada Bayi dalam Kandungan

1. Kurang pengaliran darah ke placenta menyebabkan kurangkan nutrisi dan oksigen kepada bayi. Perkembangan bayi mungkin terbantut dan risiko melahirkan bayi yang kurang berat badan adalah tinggi.

Ibu yang disahkan menghidap tekanan darah tinggi pada awal kandungan lebih terdedah kepada risiko ini

2. Ketika kandungan sudah sampai di penghujung, tekanan darah tinggi boleh menyebabkan aliran darah kurang ke placenta sehingga placenta boleh tercabut daripada tempat asalnya atau dikenali sebagai ‘abruptio placenta’ dan pendarahan yang banyak yang mengancam nyawa bayi boleh berlaku.

3. Risiko kelahiran pramatang juga meningkat, mungkin juga kerana oksigen secukupnya gagal dibekalkan kepada bayi sehingga memaksa bayi keluar lebih awal atau bayi digesa keluar lebih awal untuk mengawal tekanan darah ibu kerana biasanya selepas bayi lahir, tekanan darah ibu akan menurun.

10 Cara Mudah Menurunkan Darah Tinggi Ketika Hamil

1. Hadkan pengambilan garam: Satu kajian 1991 yang dijalankan oleh Jabatan Alam Sekitar dan Perubatan Pencegahan, Medical College of St Hospital Bartholomew, London, melihat bagaimana pengurangan dalam pengambilan garam boleh mengurangkan tekanan darah. Mereka mencadangkan bahawa pesakit mengurangkan pengambilan garam mereka oleh 3g dan mereka mendapati perubahan.

2. Senaman: Kajian yang dijalankan oleh Tulane University, New Orleans, pada tahun 2002 membincangkan kesan senaman aerobik pada tekanan darah. Kajian mendapati bahawa senaman aerobik bukan sahaja menurunkan tekanan darah pesakit hipertensi tetapi ia juga adalah besar
langkah pencegahan.

Senaman ringan adalah yang terbaik apabila anda hamil.

3. Mengekalkan berat badan yang sihat: berat anda adalah amat penting
sebelum dan semasa anda hamil. Menurut National Institut Kesihatan orang-orang yang mempunyai berat badan berlebihan lebih cenderung untuk tekanan darah tinggi.

 

berat badan ideal ketika hamil

bila seorang ibu memiliki berat badan sebelum hamil 50 kg dengan tinggi badan 1,6 meter, maka BMI-nya adalah 50 / (1,6 x 1,6) = 19,5, maka total kenaikan berat badan ideal ibu hamil ini adalah 11 sampai 16 kg.

4. Elakkan merokok: Menurut kajian yang dijalankan di Ottawa
Hospital di Kanada, pada tahun 2010, mendapati bahawa mereka yang merokok sebelum atau semasa kehamilan adalah lebih cenderung untuk membangunkan preeclampsia. Yang risiko kepada ibu dan bayi juga sangat meningkat di kalangan perokok dengan preeclampsia.

5. Rehat: Institut Kebangsaan Kesihatan menyenaraikan rehat di atas katil sebagai salah satu rawatan yang paling biasa tekanan darah tinggi semasa
mengandung. Bergantung kepada tahap yang anda mungkin perlu
dimasukkan ke hospital dan dipantau. Hanya berbaring dan mengambil
berat badan dari kaki anda dan mengelakkan banyak pengunjung, bercakap dan lain-lain, boleh membantu anda menurunkan tekanan darah anda.
6. Dapatkan protein daripada tumbuh-tumbuhan: Satu kajian yang dijalankan oleh Welch Pusat Pencegahan, Epidemiologi dan Penyelidikan Klinikal, Johns Institusi Perubatan Hopkins, Baltimore, pada tahun 2003, mendapati tumbuhan yang protein mempunyai keupayaan untuk mengurangkan tekanan darah. Protein tumbuhan boleh didapati dalam kacang, produk soya dan lentil dan kekacang lain.

7. Elakkan tekanan: Satu kajian yang dijalankan oleh Jabatan
Psikiatri, University of Pittsburgh School of Medicine, pada tahun 1993,
mendapati bahawa stres bukan sahaja boleh menyebabkan kenaikan sementara dalam darah tekanan tetapi boleh meramalkan tekanan darah tinggi pada masa hadapan.

Tekanan harus dielakkan semasa mengandung tetapi jika anda mempunyai risiko untuk tekanan darah tinggi, kemudian mengambil langkah-langkah tambahan seperti makan makanan yang membantu untuk mengurangkan tekanan.

8. Kalium: Jantung Negara, paru-paru, dan Institut Darah
mengesyorkan kalium sebagai satu cara untuk menurunkan tekanan darah. Yang disarankan sehari adalah 4,700 mg sehari. Sesetengah sumber kalium termasuk pisang, kentang, avokado, kacang lima
dan kismis.

9. Urut: Satu kajian yang dijalankan oleh London South Bank
University pada tahun 2007 mendapati bahawa urutan 20 minit muka boleh menurunkan tekanan darah sistolik anda.
10. Kalsium: Satu kajian 1983 yang dijalankan oleh Bahagian
Nefrologi dan Tekanan Darah Tinggi, Oregon Sains Kesihatan Universiti;
Portland, pada tahun 1983, mendapati bahawa menambah pengambilan kalsium dengan 1000mg boleh membantu tekanan darah yang lebih rendah.

Pastikan pengambilan pil kalsium adalah bersama dengan magnesium.

Magnesium telah didapati berkesan dalam menurunkan tekanan darah di kalangan wanita hamil dengan tekanan darah tinggi  disebabkan oleh kandungan atau preeclampsia. Jabatan Obstetrik dan Ginekologi, Hospital Good Hope di UK, antara lain kajian yang sama, menyatakan bahawa

“Terdapat bukti terbaru kuat disyorkan bahawa magnesium sulfat
perlu dipertimbangkan untuk wanita dengan praeklampsia untuk siapa
terdapat kebimbangan mengenai risiko eklampsia. “

 

Vitamin yang dicadangkan oleh ibu mengandung untuk membantu mengawal darah tinggi adalah :-

  • Asid lemak Omega-3.

Omega-3 adalah asid lemak yang tidak dapat dihasilkan oleh badan namun sangat diperlukan, dan memang perlu diambil daripada sumber luar. Asid lemak ini berfungsi untuk melancarkan perjalanan darah dan membantu melicinkan perjalanan darah. Secara tidak langsung dapat menurunkan tekanan darah tinggi. Ia juga mengelakkan pembetukan darah beku dan menurunkan paras kolesterol yang turut menjadi punca tekanan darah tinggi.

  • Kalsium dan magnesium

Kedua-dua mineral ini diperlukan oleh ibu mengandung bukan sahaja untuk pembetukan tulang dan gigi bayi yang kuat, tetapi magnesium juga berfungsi untuk mengawal pengecutan salur darah dan mengelakkan salur darah menyempit.

Kalsium dan magnesium memerlukan satu sama lain untuk penyerapan yang efektif dan turut berfungsi membantu meringankan stress dan depresi, memelihara denyutan jantung, membantu tidur yang lena dan untuk sakit kepala.

 

 

 

Kenapa perlu Makan Vitamin Ketika Hamil?

Walaupun anda makan makanan yang berkhasiat ketika hamil , mengapa anda perlu mengambil vitamin pranatal ( kehamilan)?

” Walaupun seorang wanita mengamalkan diet yang ‘ sempurna ‘ , ia adalah hampir mustahil untuk mendapatkan beberapa nutrien dalam jumlah yang diperlukan semasa kehamilan , seperti zat besi dan asid folik ” Bridget Swinney registered dietitian

Bagi wanita yang tidak makan semua sayur-sayuran , vitamin pranatal boleh di anggap sebagai ” polisi insurans , ” menyediakan nutrien yang hilang di dalam diet seharian.

Ibu hamil memerlukan lebih banyak zat besi kerana isipadu darah anda mengembang semasa mengandung .

Zat Besi adalah komponen penting hemoglobin ( bahan yang membawa oksigen dalam darah anda) . Jika diet anda tidak mengandungi makanan yang kaya dengan zat besi yang cukup , seperti daging merah , kuning telur , dan sayur-sayuran berdaun gelap , badan anda akan menarik zat besi yang tersimpan di dalam sum-sum tulang . Ini boleh mengakibat menjadi anemia . Zat Besi adalah penting terutamanya semasa trimester terakhir kehamilan ,di mana keperluan bayi adalah yang paling optimum ( Roy Pitkin , MD, Committee on Nutritional Status During Pregnancy and Lactation)

keperluan vitamin ibu hamil

 

6 jenis Vitamin yang WAJIB ibu Hamil Ambil

1 : Vitamin B12

Biasanya didapati dalam daging, ikan, telur, susu. Ia penting untuk pembentukan sel darah merah dan pembentukan sistem saraf.

Sangat perlu dalam pembentukan sel darah untuk kebaikan bayi yang dikandung.

2 : Folik Asid

Untuk elakkan kecacatan spina bifida atau masalah kecacatan bahagian saraf tunjang bayi. Ibu perlukan sebanyak 400mcg sehari. Ada beberpaa kajian yang menunjukan Kekurangan Folik Asid boleh sebabkan bayi sumbing.

 

3 : Vitamin C

Vitamin C bantu menyerap zat besi yang diambil oleh ibu. Ia sangat diperlukan untuk perkembangan bayi anda seperti tulang, kulit dan juga sistem imun. Semasa hamil sekurangnya sebanyak 85mg sehari perlu diambil.

4 : Vitamin D

Vitamin D membantu untuk kesihatan tulang ibu dan gigi yang sihat. Juga untuk perkembangan tulang bayi juga. Vitamin D membantu penyerapan kalsium dengan lebih sempurna.

5 : Kalsium

Kalsium adalah untuk kesihatan tulang dan gigi bayi dan juga kesihatan perkembangan jantung, otot dan saraf bayi.

Ia diperlukan oleh bayi untuk pembentukan degupan jantung yang normal. Jika ibu tak cukup pengambilan kalsium, bayi anda akan ambil dari simpanana kalsium ibu dan ini akan menyebabkan risiko ibu terkena osteoporosis (kereputan tulang) di kemudian hari.

Ibu perlukan sekurangnya 1000mg setiap hari semasa hamil.

6 : Zat Besi

Zat besi sangat diperlukan untuk membawa oksigen ke seluruh bahagian badan dan juga melalui plasenta kepada bayi.

Ibu hamil perlukan 27mg zat besi sehari. Jangan skip tau sebab kalau tak cukup zat besi ni boleh sebabkan masalah hb rendah pada ibu.

Masalah hb rendah boleh mengundang risiko pada bayi seperti kelahiran tidak cukup bulan atau pun kelahiran dengan berat badan yang tidak memuaskan.

 

Bila cukup nutrisi ketika hamil, kita akan cergas dan bertenaga walaupun hamil 7 bulan. Lihat wanita ini hamil 7 bulan tapi masih mampu panjat Candi Borobudur.

 

 

Nak cergas, bertenaga, kulit cantik semasa hamil? Sila whatsapp ke               013-3612717 untuk mendapatkan vitamin ibu mengandung 

 

vitamin ketika mengandung hamil

Setiap pembelian FULL SET Vitamin Hamil ini, anda akan mendapat BONUS > FREE GIFT Blouse Ibu Hamil & Menyusu 

Nak cergas, bertenaga, kulit cantik semasa hamil? Sila whatsapp ke               013-3612717 untuk mendapatkan vitamin ibu mengandung 

Penghantaran PERCUMA ke area Shah Alam, Klang, Petaling Jaya, Subang Jaya, Bangsar

Menjadi Ibu Memang Penat! Jadi Saya perlukan Vitamin Untuk Bertenaga

Bila badan penat, lesu, tak bermaya mula la sangat sensitif. Anak sepah sikit marah, anak asyik merengek je kita cepat nak marah. Betul tak?

Sebab kita STRESS!! Kita penat !!!

ibu penat anak anak

Vitamin wajib saya ambil setiap hari. Bila perlu ke sana sini hadiri event, melayan anak anak. Badan pun penat, lemau lesu.

Jadi saya pastikan pengambilan B complex ni setiap hari.Ramai cakap makan vitamin B boleh jadi gemuk.

Sebenarnya vitamin B ni boleh tingkatkan metabolisme. Tukar gula kepada tenaga

B complex juga penting untuk kesihatan mata, kulit, rambut

Nak kulit glowing, flawless sila la konsistent makan Vitamin B

12191174_10153723027877838_9124798329612602432_o

 

Kenapa Saya Memilih Vitamin B Complex Shaklee?

B Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% Biotin dan asid folik.  Biotin & asid folik WAJIB ada dalam vitamin B dan ianya sangat MAHAL tau. 

Biotin ni glemer dikalangan product untuk rambut. Nak rambut cantik makan la vitamin B.

Lagi satu, PENTING nya Vitamin B ini diambil ketika hamil selain ianya ada asid folik yang bagus untuk perkembangan saraf bayi.. Vitamin B ini juga bantu ibu hamil yang ada masalah kencing manis.

Fungsi Vitamin B kan untuk tukar Glukosa ( gula dalam darah) kepada tenaga. Jadi bila makan benda yang tinggi gula macam nasi, air manis ianya akan bertukar jadi tenaga. sebab tu kita cergas bertenaga. BAHAYA kalau gula tu tak bertukar ke tenaga. Sebab itu la terjadinya kencing manis.

Ada lagi yang BEST pasal Vitamin B Shaklee ini sebab ianya bantu kita release tension, stress..

Vitamin B bagus untuk saraf tau.

Korang tahu tak bila kita stress apa akan terjadi pada organ, anggota badan kita?

Kepala : Stres menyebabkan Kemurungan, sensitif, kelesuan, kebosanan, tiada motivasi, hilang selera, hilang tumpuan, susah tidur, mimpi buruk, risau, berdebar-debar dan sakit kepala serius.

Kulit : Menyebabkan masalah kulit berpanjangan seperti jerawat.

Jantung : Meningkatkan tekanan darah dan denyutan jantung, meningkatkan kolesterol jahat dan kemungkinan-kemungkinan serangan jantung.

Sendi dan Otot : Mengalami kesakitan,  ketegangan dan kepadatan tulang yang rendah.

Perut : Kekejangan perut, kembung, loya dan berat badan yang tidak stabil.

Pankreas : kekurangan pengeluaran insulin yang bolih meningkatkan risiko kencing manis.

Usus : Masalah penghadaman dan sistem usus seperti cirit birit dan sembelit.

Sistem Pembiakkan : Kurang keinginan sex, kurang pengeluaran sperma kepada lelaki dan kesakitan ketika haid bagi wanita.

Sistem Immuniti : Kurang daya tahan terhadap serangan penyakit dan penyembuhan penyakit yang lemah. Paling serius membawa kepada penyakit kanser kerana kurang kemampuan melawan serangan radikal bebas.

Nampak tak impak BESAR bila kita STRESS. jadi sangat ingat bila stress ni benda biasa biasa je tau

Di dalam Vitamin B Complex ini ada 8 jenis vitamin B kan. Antara Vitamin B yang ada di dalam nya adalah

1.Niacin (B3) – membantu menurunkan kadar kolestrol, melepaskan energi dari nutrien-nutrien, mengurangkan stress dan gangguan sendi.

2. Asid Pantothanate (B5) – membantu sistem saraf dan metabolisma,mengurangkan alergik, migrane dan kelesuan. Penting bagi aktiviti kelenjar adrenal, terutama dalam proses pembentukan hormon.

3.Pyridoxine (B6) – membantu dalam penghasilan sel darah merah,mengurangkan risiko hypertensi, asma serta PMS.

Walaupun B complex Shaklee ini nampak kecil tetapi ada 1001 khasiat untuk kita.

 

Jika anda ibu yang sering penat, asyik marah apa kata cuba atasinya dengan pengambilan vitamin B ini. Harganya hanya RM56.98 untuk 120biji boleh hubungi saya di 013-3612717 atau email ainulfadzilah@gmail.com