Category Archives: ibu penat

Darah Tinggi Ketika Mengandung. Kenapa terjadi?

Darah tinggi terjadi kepada ibu mengandung kerana perubahan yang berlaku pada proses perkembangan uri.

“Perkembangan uri sangat penting semasa proses kehamilan berlangsung. Di dalam uri terdapat banyak saluran darah. Tekanan darah berlaku apabila salur darah dalam uri (spiral arteri) tidak berkembang seperti sepatutnya (mengecut) dan menyebabkan darah tidak mengalir dengan sempurna”

Tekanan darah yang normal untuk orang yang tidak mengandung ialah 140 ke 90, tetapi bagi ibu mengandung tekanan yang normal ialah 110 ke 70.

“Kalau lebih daripada 110 ia dikategorikan sebagai tekanan darah tinggi, bagaimanapun peratusan kenaikan daripada tahap normal hingga ke tahap tekanan itu akan dianalisis oleh doktor.

sumber

Akibat darah tinggi kepada si ibu

Walaupun punca darah tinggi semasa mengandung berlainan dengan tekanan darah tinggi biasa, namun perlu diingatkan kesannya adalah sama. Apabila tekanan darah terlalu tinggi, salur darah boleh pecah dan menyebabkan strok.

Semasa tekanan darah terlalu tinggi, doktor akan melihat 2 keadaan. Yang pertama, adakah tekanan darah tinggi disertakan dengan kencing kotor (iaitu kehadiran protein dalam air kencing). Jika terdapat kencing kotor, ibu mungkin akan dimasukkan ke wad untuk pemerhatian kerana mempunyai risiko untuk terkena sawan.

Jika tekanan darah tinggi tidak disertai oleh kencing kotor, tekanan darah ibu akan dipantau dengan rapi mungkin untuk beberapa minggu.

Akibat Darah Tinggi Kepada Bayi dalam Kandungan

1. Kurang pengaliran darah ke placenta menyebabkan kurangkan nutrisi dan oksigen kepada bayi. Perkembangan bayi mungkin terbantut dan risiko melahirkan bayi yang kurang berat badan adalah tinggi.

Ibu yang disahkan menghidap tekanan darah tinggi pada awal kandungan lebih terdedah kepada risiko ini

2. Ketika kandungan sudah sampai di penghujung, tekanan darah tinggi boleh menyebabkan aliran darah kurang ke placenta sehingga placenta boleh tercabut daripada tempat asalnya atau dikenali sebagai ‘abruptio placenta’ dan pendarahan yang banyak yang mengancam nyawa bayi boleh berlaku.

3. Risiko kelahiran pramatang juga meningkat, mungkin juga kerana oksigen secukupnya gagal dibekalkan kepada bayi sehingga memaksa bayi keluar lebih awal atau bayi digesa keluar lebih awal untuk mengawal tekanan darah ibu kerana biasanya selepas bayi lahir, tekanan darah ibu akan menurun.

10 Cara Mudah Menurunkan Darah Tinggi Ketika Hamil

1. Hadkan pengambilan garam: Satu kajian 1991 yang dijalankan oleh Jabatan Alam Sekitar dan Perubatan Pencegahan, Medical College of St Hospital Bartholomew, London, melihat bagaimana pengurangan dalam pengambilan garam boleh mengurangkan tekanan darah. Mereka mencadangkan bahawa pesakit mengurangkan pengambilan garam mereka oleh 3g dan mereka mendapati perubahan.

2. Senaman: Kajian yang dijalankan oleh Tulane University, New Orleans, pada tahun 2002 membincangkan kesan senaman aerobik pada tekanan darah. Kajian mendapati bahawa senaman aerobik bukan sahaja menurunkan tekanan darah pesakit hipertensi tetapi ia juga adalah besar
langkah pencegahan.

Senaman ringan adalah yang terbaik apabila anda hamil.

3. Mengekalkan berat badan yang sihat: berat anda adalah amat penting
sebelum dan semasa anda hamil. Menurut National Institut Kesihatan orang-orang yang mempunyai berat badan berlebihan lebih cenderung untuk tekanan darah tinggi.

 

berat badan ideal ketika hamil

bila seorang ibu memiliki berat badan sebelum hamil 50 kg dengan tinggi badan 1,6 meter, maka BMI-nya adalah 50 / (1,6 x 1,6) = 19,5, maka total kenaikan berat badan ideal ibu hamil ini adalah 11 sampai 16 kg.

4. Elakkan merokok: Menurut kajian yang dijalankan di Ottawa
Hospital di Kanada, pada tahun 2010, mendapati bahawa mereka yang merokok sebelum atau semasa kehamilan adalah lebih cenderung untuk membangunkan preeclampsia. Yang risiko kepada ibu dan bayi juga sangat meningkat di kalangan perokok dengan preeclampsia.

5. Rehat: Institut Kebangsaan Kesihatan menyenaraikan rehat di atas katil sebagai salah satu rawatan yang paling biasa tekanan darah tinggi semasa
mengandung. Bergantung kepada tahap yang anda mungkin perlu
dimasukkan ke hospital dan dipantau. Hanya berbaring dan mengambil
berat badan dari kaki anda dan mengelakkan banyak pengunjung, bercakap dan lain-lain, boleh membantu anda menurunkan tekanan darah anda.
6. Dapatkan protein daripada tumbuh-tumbuhan: Satu kajian yang dijalankan oleh Welch Pusat Pencegahan, Epidemiologi dan Penyelidikan Klinikal, Johns Institusi Perubatan Hopkins, Baltimore, pada tahun 2003, mendapati tumbuhan yang protein mempunyai keupayaan untuk mengurangkan tekanan darah. Protein tumbuhan boleh didapati dalam kacang, produk soya dan lentil dan kekacang lain.

7. Elakkan tekanan: Satu kajian yang dijalankan oleh Jabatan
Psikiatri, University of Pittsburgh School of Medicine, pada tahun 1993,
mendapati bahawa stres bukan sahaja boleh menyebabkan kenaikan sementara dalam darah tekanan tetapi boleh meramalkan tekanan darah tinggi pada masa hadapan.

Tekanan harus dielakkan semasa mengandung tetapi jika anda mempunyai risiko untuk tekanan darah tinggi, kemudian mengambil langkah-langkah tambahan seperti makan makanan yang membantu untuk mengurangkan tekanan.

8. Kalium: Jantung Negara, paru-paru, dan Institut Darah
mengesyorkan kalium sebagai satu cara untuk menurunkan tekanan darah. Yang disarankan sehari adalah 4,700 mg sehari. Sesetengah sumber kalium termasuk pisang, kentang, avokado, kacang lima
dan kismis.

9. Urut: Satu kajian yang dijalankan oleh London South Bank
University pada tahun 2007 mendapati bahawa urutan 20 minit muka boleh menurunkan tekanan darah sistolik anda.
10. Kalsium: Satu kajian 1983 yang dijalankan oleh Bahagian
Nefrologi dan Tekanan Darah Tinggi, Oregon Sains Kesihatan Universiti;
Portland, pada tahun 1983, mendapati bahawa menambah pengambilan kalsium dengan 1000mg boleh membantu tekanan darah yang lebih rendah.

Pastikan pengambilan pil kalsium adalah bersama dengan magnesium.

Magnesium telah didapati berkesan dalam menurunkan tekanan darah di kalangan wanita hamil dengan tekanan darah tinggi  disebabkan oleh kandungan atau preeclampsia. Jabatan Obstetrik dan Ginekologi, Hospital Good Hope di UK, antara lain kajian yang sama, menyatakan bahawa

“Terdapat bukti terbaru kuat disyorkan bahawa magnesium sulfat
perlu dipertimbangkan untuk wanita dengan praeklampsia untuk siapa
terdapat kebimbangan mengenai risiko eklampsia. “

 

Vitamin yang dicadangkan oleh ibu mengandung untuk membantu mengawal darah tinggi adalah :-

  • Asid lemak Omega-3.

Omega-3 adalah asid lemak yang tidak dapat dihasilkan oleh badan namun sangat diperlukan, dan memang perlu diambil daripada sumber luar. Asid lemak ini berfungsi untuk melancarkan perjalanan darah dan membantu melicinkan perjalanan darah. Secara tidak langsung dapat menurunkan tekanan darah tinggi. Ia juga mengelakkan pembetukan darah beku dan menurunkan paras kolesterol yang turut menjadi punca tekanan darah tinggi.

  • Kalsium dan magnesium

Kedua-dua mineral ini diperlukan oleh ibu mengandung bukan sahaja untuk pembetukan tulang dan gigi bayi yang kuat, tetapi magnesium juga berfungsi untuk mengawal pengecutan salur darah dan mengelakkan salur darah menyempit.

Kalsium dan magnesium memerlukan satu sama lain untuk penyerapan yang efektif dan turut berfungsi membantu meringankan stress dan depresi, memelihara denyutan jantung, membantu tidur yang lena dan untuk sakit kepala.

 

 

 

kejang kaki, kaki bengkak, berat badan bertambah, sembelit ketika Mengandung

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Saya Siti Ruqaiyah Mohamad Zaid, dari www.sitiruqaiyah313.blogspot.com. Pada hari ini saya ingin berkongsikan cerita tentang testimoni terhadap diri saya selepas consume makan set haml, set berpantang dan set menyusu Shaklee

Komplikasi ketika mengandungkan anak pertama (kejang kaki, kaki bengkak, berat badan bertambah, sembelit)

Masa saya mengandung anak pertama, saya mengalami kekejangan kaki, kaki bengkak, mengalami pertambahan berat badan yang sangat banyak.

Sebelum hamil, berat badan saya 48kg. Pada ketika hamil, berat badan saya naik 74kg disebabkan saya susah nak kawal pemakanan saya (risau baby dalam kandungan tak cukup zat & nutrisi).

Saya juga selalu sembelit. Kadang-kadang 3 hari sekali baru buang air besar. Saya juga mengalami kencing kotor. Setiap bulan mesti kena jumpa doktor sebab kencing kotor saya terlalu teruk.

Komplikasi lebih teruk ketika mengandungkan anak ke-2 (kejang kaki, berat badan bertambah, sembelit, tekanan darah rendah, pitam, morning sickness, stress)

Masa hamil anak ke-2 ni, komplikasi lagi teruk. Pada awal trimester (3bulan pertama), saya dah mula kejang kaki. Berat badan sebulan naik 4kg. Walaupun saya kawal pemakanan saya, tapi tak tahu kenapa, sebulan boleh naik 4kg. Sembelit lagi teruk. Kadang-kadang, dalam bilik air tu, 1-2jam baru boleh keluar.

Paling saya tak sangka, tekanan darah saya rendah. Walaupun sebelum saya memulakan satu kerja, saya akan makan dahulu untuk bagi tenaga,tapi saya masih rasa pening kepala. Tengah-tengah masak tiba-tiba rasa macam nak pitam. Ditambah pula dengan penjagaan anak saya Khaulah Amrina si Mujahidah yang sangat-sangat aktif walaupun perempuan. Saya juga mengalami ‘morning sickness’. Muntah-muntah, loya, stress pun ada.

Suami mencadangkan ambil makanan tambahan / supplement yang natural

Sehinggalah suami saya mencadangkan supplement yang diambil oleh isteri kepada kawannya iaitu supplement Shaklee. Sebelum try tu saya search dulu tentang Shaklee.. Dan bila saya search tentang supplement Shaklee nie saya dapat satu keyakinan bahawasanya supplement Shaklee nie memang halal dan semulajadi.. tiada bahan tiruan.. Bila saya dapat keyakinan tu, saya terus cakap dengan husband saya, saya nak ambil Shaklee.. Saya juga sudah mendapat kesedaran bahawasanya badan kita nie memang memerlukan supplement..

Sebab tu la kita selalu cepat sakit disebabkan kita kekurangan nutrisi dalam badan.. Tambahan pula masa ni saya tengah mengandung, lagi la memerlukan nutrisi yang banyak dan cukup sebab saya berkongsi dengan baby..

Malam tu, husband saya bawa saya pergi berjumpa dengan isteri kawan dia iaitu Master Hadhatina.. Masa saya jumpa ni, kak Hadhatina tengah menunggu masa je nak bersalin, tapi nampak kuat dan bersemangat walaupun dia sudah ada 3 orang anak yang masih kecil.. Kak Hadhatina memperkenalkan saya dua supplement Shaklee iaitu Multivitamin (Vita Lea) yang ada zat besi sebab saya punya HB rendah dan selalu pening kepala maknanya saya kekurangan zat besi.. Dan satu lagi ostematrix iaitu kalsium sebab saya selalu kejang kaki akibat tak cukup kalsium..

Nampak perubahan yang positif dan baik. Tiada lagi komplikasi (sihat dan bertenaga)

Malam tu jugak sebelum tido saya makan 4 biji ostematrix dan bangun esok paginya Alhamdulillah saya dah tak kejang kaki. Walaupun saya buat banyak kerja macam basuh pinggan, basuh baju, masak, jaga Khaulah si Mujahidah, saya berjalan ke sana ke mari, saya dah tak rasa kejang. Juga tidak rasa sakit sendi tulang. Badan pula rasa bertenaga.

Kemudian Esok paginya saya makan vita lea selepas sarapan, Alhamdulillah sepanjang hari saya buat kerja rumah saya sudah tak rasa pening walaupun buat banyak kerja. Malah saya dah tak rasa pitam ketika melakukan banyak kerja atau masak..

Bulan depannya baru saya beli B complex, Vita C, Esp dan Omegaguard.. Sejak saya consume set hamil nie, walaupun saya makan macam biasa, still makan nasi 3kali sehari, tapi berat badan saya tak naik. Kalau naik pun, sebulan 1kg, tak macam awal mengandung (sebulan naik 4kg).

Bila pegi check up Alhamdulillah HB saya kembali normal.. Saya juga sudah tidak mengalami sembelit. Sejak mengamalkan supplement ini, sehari 2 kali saya masuk tandas, sekejap sahaja dah boleh keluar. Saya boleh melakukan aktiviti seperti biasa.


Cergas dan bertenaga sungguhpun puasa
Alhamdulillah, walaupun usia kandungan saya dalam 33minggu ke atas ini, walaupun saya berpuasa, badan saya rasa kurang letih, bertenaga, perut tak rasa bunyi, tak rasa lapar, boleh bertahan sampai berbuka puasa.

Cerita Sewaktu Berpantang
Alhamdulillah, Saya bersalin betul-betul ikut due.. Saya dah tak payah beli set bersalin sebab set hamil yang saya makan tu pun set berpantang dan juga set menyusu.. Sebab tu saya suka Shaklee, bukan sahaja harganya berpatutan malah menjimatkan..
.
Lepas jer bersalin, saya terus minum ESP dengan roti kemudian makan vita lea, b complex dan vita C.. Selepas makan tengah hari saya ambil omegagurad sebab nak bagi kurangkan rasa sakit pada jahitan.. Alhamdulillah apabila saya makan set bersalin shaklee ni , badan saya rasa bertenaga, penat tu memang ada tapi kita rasa kuat dan tak lesu..
.
Dan perkara yang paling saya bersyukur dan seronok, hari first bersalin susu badan dah ada.. Tak payah nak kena urut, susu badan dah keluar.. Sebab masa anak first dulu hari first bersalin susu tak keluar sebab tu anak saya tak berhenti menangis.. tido pun sekejap je dah bangun..

Sehinggakan anak saya kena tahan kat hospital dalam seminggu sebab kuning tinggi sangat.. Tapi anak kedua nie, Alhamdulillah sehari bersalin dah boleh keluar hospital sebab saya dan baby sihat serta baby pun tak kuning masa dekat hospital.. Lepas 3 hari keluar hospital nurse ada datang melawat saya dan baby.. Nurse sendiri pun tak pasti anak saya kuning ke tak.. Sebab nurse tak nampak kuning pun kat badan anak saya..

Masa pantang anak kedua nie, seronok sebab dah la badan bertenaga pastu baby tak kuning, tido lena pulak tu.. Saya pun cukup rehat.. Sebab tu 3 hari pantang saya dah rasa bertenaga dan aktif.. Lepas 2 minggu pantang, baru saya makan alfalfa.. Makin bertambah susu badan saya.. sekali pam dua botol penuh.. Allahuakhbar.. berbeza sangat masa pantang anak pertama.. Susu badan saya pun pekat, sebab tu baby saya tido lena..

Syukur, masalah saya ketika hamil, berpantang dan juga masalah susu badan untuk anak saya yang kedua ni dapat di’settle’kan dengan consume makan set hamil, set berpantang dan set menyusu Shaklee, dengan izin Tuhan. Anak saya makin hari makin tembam, tapi tak pe yang penting dia sihat dan cukup minum dan cukup zat.. Saya pun menjadi cergas dan bertenaga.. Alhamdulillah..

Oleh kerana kesan yang sungguh positif pada kesihatan saya apabila amalkan supplement Shaklee, saya tanpa berlengah masa, terus mendaftar menjadi ahli dan pengedar Shaklee yang sah (ID = 1192906). Saya juga dapat membantu family dan rakan-rakan saya meningkatkan kesihatan mereka dengan memperkenalkan dan mencadangkan set Shaklee mengikut tahap kesihatan mereka.
.
Inilah kisah testimoni saya apabila saya consume makan set hamil, set berpantang dan set menyusu Shaklee. Selain dari mengamalkan gaya hidup sihat, makanan seimbang, saya menyarankan dan mencadangkan kepada pembaca, saudara-mara dan rakan-rakan untuk mengambil makanan tambahan / supplement semulajadi dan bebas kimia (Shaklee terutamanya) untuk meningkatkan kualiti kesihatan kita, dengan izin Tuhan.

Sekian, Assalamualaikum..

kejang kaki, kaki bengkak, berat badan bertambah, sembelit semasa mengandung

 

ada masalah seperti Puan Siti Ruqaiyah? Dapatkan vitamin Set Mengandung ini sekarang!

Pembelian terus di SINI >> SET MENGANDUNG SHAKLEE

atau boleh SMS/Whatsapp ke 013-3612717 atau email ke ainulfadzilah@gmail.com 

Penghantaran percuma ke area Shah Alam, Petaling Jaya, Subang jaya, Klang, Bangsar

 

 

Kenapa Kita Sesak Nafas?

Sesak nafas adalah apabila kita merasakan sukar untuk bernafas seperti biasa. Selalunya perkara ini terjadi ketika kita melakukan pergerakkan yang pantas dan dalam keadaan kelam kabut. Sesak nafas adalah suatu gejala dari beberapa penyakit yang dapat bersifat kronik. Sesak nafas juga dikenal dengan istilah “Shortness Of Breath”. Kejadian-kejadian sesak nafas bergantung dari tingkat keparahan dan sebabnya.

shortness-breath

Sesak nafas juga dikenali sebagai Dyspnea. Seseorang yang terkena sesak nafas akan merasa tidak selesa ketika bernafas atau melakukan kerja-kerja harian, kerana ini menyulitkan untuk mereka mengerakkan otot dada, merasa tercekik dan merasa kejang otot di dada. Bila berlakunya keadaan ini, seseorang itu akan mengalami kesukaran bernafas atau semput dan biasanya keadaan ini lebih ketara semasa melakukan aktiviti fizikal.

Ada dua jenis sesak nafas iaitu :
 
a) Sesak nafas boleh berlaku secara akut – Sesak nafas akut adalah gejala datang secara tiba-tiba dan akan hilang dalam jangkamasa beberapa hari setelah rawatan

b) Sesak nafas berlaku secara kronik – Sesak nafas kronik adalah keadaan di mana sesak nafas berlaku secara berterusan dalam jangkawaktu yang agak lama

Sesak nafas adalah gejala yang perlu diberi perhatian kerana ia mungkin memberi petanda seseorang itu mengalami penyakit sistem pernafasan atau sistem kardiovaskular.

Penyakit sistem pernafasan yang biasa berlaku sesak nafas adalah asma, jangkitan paru-paru akut (pneumonia), jangkitan paru-paru kronik seperti tibi, paru-paru berair (pulmonary oedema), penyakit obstruktif saluran pernafasan kronik (Chronic Obstructive Airways Disease) dan kanser paru-paru. Penyakit kardiovaskular yang boleh menyebabkan sesak nafas adalah kegagalan jantung, serangan jantung dan kelainan denyutan jantung (cardiac arrhythmias).
Keadaan lain yang boleh menyebabkan seseorang mengalami masalah sesak nafas adalah kekurangan darah merah (anaemia), alahan , resdung, kegelisahan (Anxiety Disorders) dan kegemukan.

Gejala dan Tanda-Tanda Sesak Nafas :

1) Jika anda mengalami sesak nafas secara tiba-tiba disertai sakit atau ketat dada, kemungkinan anda mengalami serangan jantung, pneumothorax (udara berada antara paru-paru dan dinding dada) atau pulmonary embolism (darah beku dari bahagian kaki telah bergerak ke paru-paru )

2) Jika anda mengalami sesak nafas mengikut episod disertai oleh bunyi seperti wisel (wheezing) atau batuk, anda mungkin menghidapi serangan asma atau jangkitan yang menyebabkan saluran pernafasan menjadi sempit

3) Jika anda mengalami sesak nafas yang berterusan dan semakin teruk disertai dengan sejarah pendedahan kepada asap rokok, habuk dan semburan bahan kimia anda mungkin menghidapi penyakit saluran pernafasan obstruktif kronik (COPD)

4) Jika anda pernah bekerja di tempat yang mendedahkan anda kepada asbestos, habuk kayu, semburan bahan kimia, anda mungkin menghidapi penyakit paru-paru berka ita n pekerjaan (Occupational Lung Diseases)

5) Jika kaki anda bengkak dan mengalami sesak nafas semasa baring mendatar, anda mungkin mengalami kegagalan jantung (heart failure)

6) Jika anda cepat berasa letih, kelihatan pucat dan sesak nafas terutamanya bila melakukan aktiviti fizikal, anda mungkin mengalami anaemia

7) Jika anda bernafas dengan cepat disertai dengan rasa pening atau berasa kebas pada tangan atau sekitar mulut, anda mungkin mengalami hypervent ila tion (bernafas keterlaluan biasanya disebabkan oleh aktiviti fizikal yang berlebihan dan tekanan emosi)

8) Jika anda sesak nafas disertai demam, batuk atau batuk darah dan keh ila ngan berat badan,anda mungkin menghidapi jangkitan seperti tibi atau kanser paru-paru atau pulmonary embolism

9) Jika anda demam, disertai hingus berair dan batuk berkahak anda mungkin mengalami jangk ita n saluran pernafasan (bronchitis) atau jangk ita n paru-paru (pneumonia).

Ada Beberapa Rawatan Sesak Nafas :

asthma (1)
Ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh pesakit di rumah untuk mengurangkan kesesakan nafas

1) Mengamalkan latihan pernafasan yang diajar oleh doktor iaitu bernafas secara perlahan-lahan dan dalam sehingga ke bahagian abdomen

2) Latihan relaksasi

3) Duduk tegak di atas kerusi yang bersandar jika sesak nafas berlaku

Jika sesak nafas ini tidak pulih atau berkurangan, pastikan pesakit mendapat rawatan perubatan dengan segera. 

Pencegahan Sesak nafas
 
1) Kesesakan pernafasan yang akut biasanya pulih bila kita merawat punca penyebabnya

2) Kesesakan pernafasan yang berkaitan dengan penyakit kronik seperti penyakit paru-paru kronik (COPD) atau kegagalan jantung (CHF) biasanya akan menyebabkan fungsi pernafasan terganggu, jika bertambah teruk boleh membawa kematian

3) Program berhenti merokok perlu disarankan kepada individu yang merokok

4) Sentiasa membuat senaman fizikal

5) Elakkan dari terkena udara yang tercemar seperti asap kenderaan

6) Amalkan petua-petua tradisional seperti minum air cengkeh yang dicampur madu atau minum air madu panas

sumber dari sini

“Satu kajian di Hospital Diraja Prince Alfred, Australia menunjukkan mereka yang makan ikan lebih dari sekali seminggu dapat mengurangkan risiko yang berkaitan dengan masalah pernafasan,”

Kajian yang menunjukkan pengambilan Omega 3 adalah sangat baik untuk mereka yang mengalami COPD > Effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids on inflammatory markers in COPD.

 

Kajian klinikal Universiti of Maryland Medical Center menunjukkan 29 kanak-kanak asthma yang diberi makan minyak ikan yang kaya EPA dan DHA selama 10 bulan didapati mampu mengurangkan simptom asthma berbanding kanak-kanak yang mengambil placebo.

Kajian penyelidik Jepun keatas 32 pesakit COPD (chronic obstructive pulmonary disease) yang diberi supplemen omega-3 mendapati, selepas setiap 3 bulan tahap kesihatan mereka semakin baik berbanding mereka yang tidak diberi omega-3.

Bagaimana Omega Guard Dapat Mengurangkan Serangan Asma?

Omega guard ini adalah FISH OIL iaitu sejenis omega 3. Omega 3 berupaya mengurangkan keradangan atau INFLAMMATION. Keradangan ini boleh menyebabkan berlakunya sesak nafas

Kelebihan Omega Guard Shaklee adalah :-

1. Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

OmegaGuard Shaklee terdiri daripada 7 asid lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA (Eicosa Pentaenoic Acid), DHA (Docosa Hexaenoic Acid), ALA dan lain-lain lagi. Satu hidangan OmegaGuard (3 biji) menyediakan 990mg Asid Lemak Omega-3.

2. Ultratulen & Bergred Farmaseutikal

Omega Guard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari 3 molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat di bawah suhu rendah yang terjaga. Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak Omega-3 yang asli dan menghilangkan pencemaran termasuk logam berat, merkuri, kadmium dan sebagainya yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.

3. 50% lebih pekat dari mana2 produk di pasaran

omega-guard-minyak-ikan-terbaik

 

Anda mengalami masalah sesak nafas dan sila bertindak segera sebelum terlambat. Pengambilan Omega Guard Shaklee secara konsistent insyaALLAH dapat membantu mengurangkan sesak nafas anda

test-ms-omega-1testomonial-omega-guard-untuk-asma (1)testi omega utk knk2asma 1

 

Perkongsian oleh adik ipar saya yang merupakan pesakit asthma yang teruk. Kini tidak lagi bergantung pada inhaler, ubat. sudah jarang terkena sesak nafas selepas pengambilan Omega Guard secara konsistent

 

 

Untuk pembelian Omega Guard ini, boleh terus beli di sini > OMEGA GUARD . Postage RM10 akan dikena dan penghantaran terus ke rumah anda

Jika anda mahu sedikit consultasi boleh hubungi saya di 013-3612717 atau email ke ainulfadzilah@gmail.com  atau di Facebook

Penghantaran untuk COD adalah area Shah Alam, Petaling Jaya, Subang Jaya, Menara TM, Universiti Malaya

 

 

 

Menjadi Ibu Memang Penat! Jadi Saya perlukan Vitamin Untuk Bertenaga

Bila badan penat, lesu, tak bermaya mula la sangat sensitif. Anak sepah sikit marah, anak asyik merengek je kita cepat nak marah. Betul tak?

Sebab kita STRESS!! Kita penat !!!

ibu penat anak anak

Vitamin wajib saya ambil setiap hari. Bila perlu ke sana sini hadiri event, melayan anak anak. Badan pun penat, lemau lesu.

Jadi saya pastikan pengambilan B complex ni setiap hari.Ramai cakap makan vitamin B boleh jadi gemuk.

Sebenarnya vitamin B ni boleh tingkatkan metabolisme. Tukar gula kepada tenaga

B complex juga penting untuk kesihatan mata, kulit, rambut

Nak kulit glowing, flawless sila la konsistent makan Vitamin B

12191174_10153723027877838_9124798329612602432_o

 

Kenapa Saya Memilih Vitamin B Complex Shaklee?

B Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% Biotin dan asid folik.  Biotin & asid folik WAJIB ada dalam vitamin B dan ianya sangat MAHAL tau. 

Biotin ni glemer dikalangan product untuk rambut. Nak rambut cantik makan la vitamin B.

Lagi satu, PENTING nya Vitamin B ini diambil ketika hamil selain ianya ada asid folik yang bagus untuk perkembangan saraf bayi.. Vitamin B ini juga bantu ibu hamil yang ada masalah kencing manis.

Fungsi Vitamin B kan untuk tukar Glukosa ( gula dalam darah) kepada tenaga. Jadi bila makan benda yang tinggi gula macam nasi, air manis ianya akan bertukar jadi tenaga. sebab tu kita cergas bertenaga. BAHAYA kalau gula tu tak bertukar ke tenaga. Sebab itu la terjadinya kencing manis.

Ada lagi yang BEST pasal Vitamin B Shaklee ini sebab ianya bantu kita release tension, stress..

Vitamin B bagus untuk saraf tau.

Korang tahu tak bila kita stress apa akan terjadi pada organ, anggota badan kita?

Kepala : Stres menyebabkan Kemurungan, sensitif, kelesuan, kebosanan, tiada motivasi, hilang selera, hilang tumpuan, susah tidur, mimpi buruk, risau, berdebar-debar dan sakit kepala serius.

Kulit : Menyebabkan masalah kulit berpanjangan seperti jerawat.

Jantung : Meningkatkan tekanan darah dan denyutan jantung, meningkatkan kolesterol jahat dan kemungkinan-kemungkinan serangan jantung.

Sendi dan Otot : Mengalami kesakitan,  ketegangan dan kepadatan tulang yang rendah.

Perut : Kekejangan perut, kembung, loya dan berat badan yang tidak stabil.

Pankreas : kekurangan pengeluaran insulin yang bolih meningkatkan risiko kencing manis.

Usus : Masalah penghadaman dan sistem usus seperti cirit birit dan sembelit.

Sistem Pembiakkan : Kurang keinginan sex, kurang pengeluaran sperma kepada lelaki dan kesakitan ketika haid bagi wanita.

Sistem Immuniti : Kurang daya tahan terhadap serangan penyakit dan penyembuhan penyakit yang lemah. Paling serius membawa kepada penyakit kanser kerana kurang kemampuan melawan serangan radikal bebas.

Nampak tak impak BESAR bila kita STRESS. jadi sangat ingat bila stress ni benda biasa biasa je tau

Di dalam Vitamin B Complex ini ada 8 jenis vitamin B kan. Antara Vitamin B yang ada di dalam nya adalah

1.Niacin (B3) – membantu menurunkan kadar kolestrol, melepaskan energi dari nutrien-nutrien, mengurangkan stress dan gangguan sendi.

2. Asid Pantothanate (B5) – membantu sistem saraf dan metabolisma,mengurangkan alergik, migrane dan kelesuan. Penting bagi aktiviti kelenjar adrenal, terutama dalam proses pembentukan hormon.

3.Pyridoxine (B6) – membantu dalam penghasilan sel darah merah,mengurangkan risiko hypertensi, asma serta PMS.

Walaupun B complex Shaklee ini nampak kecil tetapi ada 1001 khasiat untuk kita.

 

Jika anda ibu yang sering penat, asyik marah apa kata cuba atasinya dengan pengambilan vitamin B ini. Harganya hanya RM56.98 untuk 120biji boleh hubungi saya di 013-3612717 atau email ainulfadzilah@gmail.com