Category Archives: Diabetes

kejang kaki, kaki bengkak, berat badan bertambah, sembelit ketika Mengandung

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Saya Siti Ruqaiyah Mohamad Zaid, dari www.sitiruqaiyah313.blogspot.com. Pada hari ini saya ingin berkongsikan cerita tentang testimoni terhadap diri saya selepas consume makan set haml, set berpantang dan set menyusu Shaklee

Komplikasi ketika mengandungkan anak pertama (kejang kaki, kaki bengkak, berat badan bertambah, sembelit)

Masa saya mengandung anak pertama, saya mengalami kekejangan kaki, kaki bengkak, mengalami pertambahan berat badan yang sangat banyak.

Sebelum hamil, berat badan saya 48kg. Pada ketika hamil, berat badan saya naik 74kg disebabkan saya susah nak kawal pemakanan saya (risau baby dalam kandungan tak cukup zat & nutrisi).

Saya juga selalu sembelit. Kadang-kadang 3 hari sekali baru buang air besar. Saya juga mengalami kencing kotor. Setiap bulan mesti kena jumpa doktor sebab kencing kotor saya terlalu teruk.

Komplikasi lebih teruk ketika mengandungkan anak ke-2 (kejang kaki, berat badan bertambah, sembelit, tekanan darah rendah, pitam, morning sickness, stress)

Masa hamil anak ke-2 ni, komplikasi lagi teruk. Pada awal trimester (3bulan pertama), saya dah mula kejang kaki. Berat badan sebulan naik 4kg. Walaupun saya kawal pemakanan saya, tapi tak tahu kenapa, sebulan boleh naik 4kg. Sembelit lagi teruk. Kadang-kadang, dalam bilik air tu, 1-2jam baru boleh keluar.

Paling saya tak sangka, tekanan darah saya rendah. Walaupun sebelum saya memulakan satu kerja, saya akan makan dahulu untuk bagi tenaga,tapi saya masih rasa pening kepala. Tengah-tengah masak tiba-tiba rasa macam nak pitam. Ditambah pula dengan penjagaan anak saya Khaulah Amrina si Mujahidah yang sangat-sangat aktif walaupun perempuan. Saya juga mengalami ‘morning sickness’. Muntah-muntah, loya, stress pun ada.

Suami mencadangkan ambil makanan tambahan / supplement yang natural

Sehinggalah suami saya mencadangkan supplement yang diambil oleh isteri kepada kawannya iaitu supplement Shaklee. Sebelum try tu saya search dulu tentang Shaklee.. Dan bila saya search tentang supplement Shaklee nie saya dapat satu keyakinan bahawasanya supplement Shaklee nie memang halal dan semulajadi.. tiada bahan tiruan.. Bila saya dapat keyakinan tu, saya terus cakap dengan husband saya, saya nak ambil Shaklee.. Saya juga sudah mendapat kesedaran bahawasanya badan kita nie memang memerlukan supplement..

Sebab tu la kita selalu cepat sakit disebabkan kita kekurangan nutrisi dalam badan.. Tambahan pula masa ni saya tengah mengandung, lagi la memerlukan nutrisi yang banyak dan cukup sebab saya berkongsi dengan baby..

Malam tu, husband saya bawa saya pergi berjumpa dengan isteri kawan dia iaitu Master Hadhatina.. Masa saya jumpa ni, kak Hadhatina tengah menunggu masa je nak bersalin, tapi nampak kuat dan bersemangat walaupun dia sudah ada 3 orang anak yang masih kecil.. Kak Hadhatina memperkenalkan saya dua supplement Shaklee iaitu Multivitamin (Vita Lea) yang ada zat besi sebab saya punya HB rendah dan selalu pening kepala maknanya saya kekurangan zat besi.. Dan satu lagi ostematrix iaitu kalsium sebab saya selalu kejang kaki akibat tak cukup kalsium..

Nampak perubahan yang positif dan baik. Tiada lagi komplikasi (sihat dan bertenaga)

Malam tu jugak sebelum tido saya makan 4 biji ostematrix dan bangun esok paginya Alhamdulillah saya dah tak kejang kaki. Walaupun saya buat banyak kerja macam basuh pinggan, basuh baju, masak, jaga Khaulah si Mujahidah, saya berjalan ke sana ke mari, saya dah tak rasa kejang. Juga tidak rasa sakit sendi tulang. Badan pula rasa bertenaga.

Kemudian Esok paginya saya makan vita lea selepas sarapan, Alhamdulillah sepanjang hari saya buat kerja rumah saya sudah tak rasa pening walaupun buat banyak kerja. Malah saya dah tak rasa pitam ketika melakukan banyak kerja atau masak..

Bulan depannya baru saya beli B complex, Vita C, Esp dan Omegaguard.. Sejak saya consume set hamil nie, walaupun saya makan macam biasa, still makan nasi 3kali sehari, tapi berat badan saya tak naik. Kalau naik pun, sebulan 1kg, tak macam awal mengandung (sebulan naik 4kg).

Bila pegi check up Alhamdulillah HB saya kembali normal.. Saya juga sudah tidak mengalami sembelit. Sejak mengamalkan supplement ini, sehari 2 kali saya masuk tandas, sekejap sahaja dah boleh keluar. Saya boleh melakukan aktiviti seperti biasa.


Cergas dan bertenaga sungguhpun puasa
Alhamdulillah, walaupun usia kandungan saya dalam 33minggu ke atas ini, walaupun saya berpuasa, badan saya rasa kurang letih, bertenaga, perut tak rasa bunyi, tak rasa lapar, boleh bertahan sampai berbuka puasa.

Cerita Sewaktu Berpantang
Alhamdulillah, Saya bersalin betul-betul ikut due.. Saya dah tak payah beli set bersalin sebab set hamil yang saya makan tu pun set berpantang dan juga set menyusu.. Sebab tu saya suka Shaklee, bukan sahaja harganya berpatutan malah menjimatkan..
.
Lepas jer bersalin, saya terus minum ESP dengan roti kemudian makan vita lea, b complex dan vita C.. Selepas makan tengah hari saya ambil omegagurad sebab nak bagi kurangkan rasa sakit pada jahitan.. Alhamdulillah apabila saya makan set bersalin shaklee ni , badan saya rasa bertenaga, penat tu memang ada tapi kita rasa kuat dan tak lesu..
.
Dan perkara yang paling saya bersyukur dan seronok, hari first bersalin susu badan dah ada.. Tak payah nak kena urut, susu badan dah keluar.. Sebab masa anak first dulu hari first bersalin susu tak keluar sebab tu anak saya tak berhenti menangis.. tido pun sekejap je dah bangun..

Sehinggakan anak saya kena tahan kat hospital dalam seminggu sebab kuning tinggi sangat.. Tapi anak kedua nie, Alhamdulillah sehari bersalin dah boleh keluar hospital sebab saya dan baby sihat serta baby pun tak kuning masa dekat hospital.. Lepas 3 hari keluar hospital nurse ada datang melawat saya dan baby.. Nurse sendiri pun tak pasti anak saya kuning ke tak.. Sebab nurse tak nampak kuning pun kat badan anak saya..

Masa pantang anak kedua nie, seronok sebab dah la badan bertenaga pastu baby tak kuning, tido lena pulak tu.. Saya pun cukup rehat.. Sebab tu 3 hari pantang saya dah rasa bertenaga dan aktif.. Lepas 2 minggu pantang, baru saya makan alfalfa.. Makin bertambah susu badan saya.. sekali pam dua botol penuh.. Allahuakhbar.. berbeza sangat masa pantang anak pertama.. Susu badan saya pun pekat, sebab tu baby saya tido lena..

Syukur, masalah saya ketika hamil, berpantang dan juga masalah susu badan untuk anak saya yang kedua ni dapat di’settle’kan dengan consume makan set hamil, set berpantang dan set menyusu Shaklee, dengan izin Tuhan. Anak saya makin hari makin tembam, tapi tak pe yang penting dia sihat dan cukup minum dan cukup zat.. Saya pun menjadi cergas dan bertenaga.. Alhamdulillah..

Oleh kerana kesan yang sungguh positif pada kesihatan saya apabila amalkan supplement Shaklee, saya tanpa berlengah masa, terus mendaftar menjadi ahli dan pengedar Shaklee yang sah (ID = 1192906). Saya juga dapat membantu family dan rakan-rakan saya meningkatkan kesihatan mereka dengan memperkenalkan dan mencadangkan set Shaklee mengikut tahap kesihatan mereka.
.
Inilah kisah testimoni saya apabila saya consume makan set hamil, set berpantang dan set menyusu Shaklee. Selain dari mengamalkan gaya hidup sihat, makanan seimbang, saya menyarankan dan mencadangkan kepada pembaca, saudara-mara dan rakan-rakan untuk mengambil makanan tambahan / supplement semulajadi dan bebas kimia (Shaklee terutamanya) untuk meningkatkan kualiti kesihatan kita, dengan izin Tuhan.

Sekian, Assalamualaikum..

kejang kaki, kaki bengkak, berat badan bertambah, sembelit semasa mengandung

 

ada masalah seperti Puan Siti Ruqaiyah? Dapatkan vitamin Set Mengandung ini sekarang!

Pembelian terus di SINI >> SET MENGANDUNG SHAKLEE

atau boleh SMS/Whatsapp ke 013-3612717 atau email ke ainulfadzilah@gmail.com 

Penghantaran percuma ke area Shah Alam, Petaling Jaya, Subang jaya, Klang, Bangsar

 

 

Kencing Manis

MUNGKIN ramai yang tidak tahu bahawa hampir 1.2 juta rakyat Malaysia menghidap penyakit kencing manis atau diabetes. Angka itu adalah hasil kaji selidik Sindrom Metabolik Malaysia 2008.

 

ubat kencing manis diabetes

Kajian tersebut telah dijalankan ke atas rakyat Malaysia bagi melihat kadar penyebarluasan penyakit Diabetes Mellitus Jenis 2.

Hasil kaji selidik itu juga telah menemui satu fakta yang mengejutkan iaitu 22 peratus daripada rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas didapati menghidap penyakit ini.

Lebih membimbangkan, kesemua mereka tidak menyedari hakikat yang mereka menghidap diabetes.

Secara umumnya , terdapat dua kategori utama diabetes iaitu Jenis 1, yang biasanya berlaku kepada kanak-kanak dan remaja di mana pesakit bergantung kepada suntikan insulin sepanjang hayat kerana tubuh gagal menghasilkan insulin.

Bagi diabetes Jenis 2 pula, ia biasanya berlaku selepas usia 30 tahun dan jenis ini paling banyak dihidapi tanpa disedari sehinggalah pesakit dirawat akibat komplikasi penyakit tersebut.

Diabetes jenis ini juga dianggap sebagai kecelaruan metabolik akibat daripada ketidakupayaan tubuh menghasilkan insulin yang mencukupi atau insulin tersebut tidak boleh berfungsi.

Tahap insulin yang rendah menghalang tubuh daripada menukarkan glukos kepada glikogen (sumber tenaga seakan kanji yang disimpan di dalam hati) yang mengakibatkan proses pembuangan lebihan glukos dari dalam darah menjadi sukar atau tidak berfungsi.

 Kandungan glukos yang tinggi dalam darah jika tidak dikawal boleh membawa kepada komplikasi serius sehingga membawa kematian.

Jenis-jenis kencing manis

Terdapat dua jenis penyakit diabetes yang utama iaitu Kencing Manis Jenis 1 (Diabetes Type 1) dan Kencing Manis Jenis 2 (Diabetes Type 2).

Kencing Manis Jenis 1 – “Insulin Dependent Diabetes Mellitus” (bergantung pada Insulin)

  • Biasanya berlaku pada kanak-kanak dan remaja.
  • Biasanya badan tidak dapat menghasilkan insulin.

Kencing Manis Jenis 2 – “Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus” (tidak bergantung pada insulin)

  • Jenis yang paling biasa ditemui. Lebih daripada 90% penghidap diabetes adalah dari Jenis 2.
  • Biasanya dihidapi oleh orang yang berumur dan berat badan berlebihan.
  • Biasanya sel-sel badan tidak bertindak balas dengan baik terhadap insulin atau insulin yang dihasilkan tidak mencukupi.

Terdapat salah faham yang mengatakan kencing manis Jenis 2 adalah kurang serius berbanding Jenis 1, mungkin kerana pesakit Jenis 1 perlu menyuntik diri sendiri dengan insulin. Sebenarnya kedua-dua jenis adalah serius jika tidak diurus dengan baik.

 

Simptom-simptom kencing manis

Berikut adalah 10 tanda-tanda umum penyakit kencing manis yang anda boleh perhatikan. Tidak semua orang akan mengalami semua gejala berikut dan bagi mereka yang mengalaminya biasanya ianya tidaklah teruk. Ramai pesakit yang menghidapi kencing manis Jenis 2 tidak menyedarinya selama bertahun-tahun kerana tanda-tanda awalnya kurang ketara.

10 Tanda-Tanda Umum Penyakit Kencing Manis

1.Paras gula darah tinggi

Cara terbaik untuk memeriksa tahap gula dalam darah anda adalah dengan dibuat ujian oleh doktor anda. Selepas anda memakan makanan, tahap gula darah secara semulajadi akan meningkat. Walau bagaimanapun, tahap gula darah yang tinggi secara berterusan sepanjang hari adalah tidak normal.

 

 

2.Dahaga yang berlebihan dan kerap kencing pada waktu malam

Kerap ke bilik air di waktu malam diikuti dengan dahaga yang berlebihan pada boleh menjadi gejala diabetes. Dahaga yang berlebihan ini tidak hilang walaupun setelah meminum air yang mencukupi sebelum tidur.

Apabila terdapat terlalu banyak glukosa dalam darah, buah pinggang anda bekerja lebih keras untuk menghilangkan gula tambahan tersebut. Ini memaksa anda membuang air kecil, kadang-kadang beberapa kali pada waktu malam. Selepas badan anda kehilangan air dan ia akan membuat anda rasa lebih dahaga.

Ia adalah cara badan anda menguruskan gula darah yang tinggi. Dahaga yang berlebihan bermakna badan anda sedang cuba untuk menambah cecair yang hilang.

 

3. Hilang berat badan secara tiba-tiba

Tahap gula dalam darah yang tinggi boleh menyebabkan kehilangan berat badan yang cepat, disekitar 2-3 kg dalam masa dua atau tiga bulan. Sesetengah orang mungkin gembira tetapi ini bukanlah kehilangan berat badan yang sihat.

Oleh kerana hormon insulin yang tidak membekal glukosa ke dalam sel-sel di mana ia boleh digunakan sebagai tenaga, badan menganggap ia kelaparan lalu menguraikan lemak pada otot sebagai sumber tenaga alternatif.

 

4. Sentiasa rasa lapar

Apabila pesakit kencing manis tidak mempunyai insulin atau tidak bertindak balas terhadap insulin seperti kebiasaan, glukosa tidak dapat diproses oleh badan seperti biasa, lalu menyebabkan tahap gula dalam darah jatuh.

Apabila tahap gula dalam darah menurun secara tiba-tiba, badan menganggap bahawa anda kelaparan dan memerlukan lebih glukosa untuk berfungsi. Isyarat ini diterjemahkan oleh badan sebagai rasa lapar.

 

5. Luka lambat sembuh

Ini adalah tanda klasik kencing manis. Ia berlaku kerana saluran darah dirosakkan oleh glukosa yang berlebihan bergerak di dalam urat dan arteri. Ini menyukarkan darah yang diperlukan untuk membantu penyembuhan, untuk sampai ke anggota-anggota badan.

 

6. Keletihan dan cepat marah

Usaha tambahan badan anda untuk mengimbangi kekurangan glukosa akan membuat anda letih. Bangun tidur untuk pergi ke bilik air beberapa kali pada waktu malam juga akan membuat anda letih kerana ia mengganggu tidur anda. Sememangnya, letih sepanjang masa akan membuat sesiapapun cepat marah.

 

7. Terdedah kepada jangkitan kulat

Wanita khususnya, perlu berhati-hati untuk jangkitan yis (candida) pada faraj. Diabetes melemahkan imunisasi, ini bermakna anda mudah mendapat pelbagai jangkitan, yang paling biasa ialah yis (candida) dan jangkitan kulat yang lain.

 

8. Penglihatan kabur

Apabila glukosa dalam darah adalah tinggi, ia mengubah bentuk kanta dan mata, menyebabkan penglihatan kabur.

Walau bagaimanapun ia akan kembali kepada asal apabila tahap gula dalam darah kembali normal atau hampir normal. Gula darah yang tinggi, sekiranya dibiarkan untuk tempoh yang panjang, akan menyebabkan kerosakan kekal, mungkin juga buta.

 

9. Sensasi pada tangan dan kaki

Kesemutan, kebas, kesakitan membakar atau bengkak pada tangan dan kaki – ini adalah tanda-tanda bahawa saraf dirosakkan oleh kencing manis. Sama seperti penglihatan, jika tahap gula darah dibiarkan tinggi terlalu lama, kerosakan saraf juga akan kekal.

 

10. Kulit merengsa

Ini boleh menjadi tanda amaran kencing manis atau masalah kulit yang lain seperti acanthosis nigricans. Kulit di sekitar leher atau bahagian ketiak menjadi gelap. Pada tahap ini seseorang itu sudah mula mengalami proses penentangan insulin walaupun gula dalam darah mereka mungkin tidak tinggi.

Rawatan Kencing Manis

Kira-kira 2.6 juta pesakit diabetis negara ini membelanjakan hampir RM1 bilion setahun untuk kos rawatan pesakit mereka.

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam) Malaysia, Datuk Dr. Lokman Hakim Sulaiman berkata, angka itu merupakan statistik dengan purata minimum RM30 yang dikeluarkan untuk rawatan bulanan seseorang pesakit.

“Pesakit menghabiskan sekurang-kurangnya RM78 juta sebulan untuk rawatan diabetis. Angka ini semakin meningkat pada kadar yang tidak dijangka.

Sumber yang dipetik dari Astro Awani

Mahu makan ubat seumur hidup atau rawatan alternatif yang terbaik yang membantu merawat kencing manis?

Ada pelbagai pilihan , rawatan alternatif yang ditawarkan yang dikatakan boleh merawat kencing manis.

Saya tidak mahu anda terpengaruh dengan iklan-iklan yang tak bertanggungjawab di luar sana seperti:

“Kencing Manis Hilang Dalam Masa 7 Hari” atau “Makan Ubat Ini Kencing Manis Akan Hilang 100%

Belum ada ubat yang boleh hilangkan kencing manis 100%  dan apa yang saya ingin tawarkan adalah vitamin / supplement yang membantu menstabilkan kandungan gula dalam Darah. 

Anda pernah dengar VIVIX?

Vivix Shaklee adalah supplemen yang membantu mengawal dan menstabilkan kandungan gula dalam darah

Bagaimana VIVIX  dan  Resveratrol  Membantu Mengawal Kencing Manis?

1.Membantu Mengurangkan Sindrom Resistansi Insulin

Antioksidan yang terkandung dalam vivix dapat membaikpulih sel dan dalam masa yang sama menjadi pelindung kepada sel tubuh. Justeru, pengambilan secara konsisten membantu mencegah sindrom metabolik disebabkan oleh kerosakan gen sekaligus mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan kencing manis menjadi semakin parah.

2. Membantu Mengawal Kadar Kepekatan Gula Di Dalam Darah

Pencernaan karbohidrat akan menghasilkan tenaga gula yang menjana tenaga untuk tubuh manusia. Harus diingat, pengambilan karbohidrat yang tak terkawal akan menyebabkan peningkatan kandungan gula dalam darah sekaligus berisiko untuk diabetes. Polifenol adalah bahan yang dihasilkan oleh anggur muscadine akan memperlahan proses pencernaan dan mencegah penyerapan karbohidrat dalam darah pada kadar yang cepat. Semua ramuan yang disebutkan ini adalah bahan yang terkandung dalam Vivix Shaklee dan dapat menyumbang mencegah kandungan gula berlebihan dalam darah yang menyebabkan diabetes.

3.Mengurangkan Risiko Kerosakan Mata Dan Mempercepat Proses Penyembuhan Luka.

Perkara yang sering menghantui pesakit diabetes dan seharusnya waspada kepada yang sihat ialah pesakit diabetes berisiko untuk hilang daya penglihatan dan apabila terluka ianya lambat sembuh dan sehingga satu tahap kaki terpaksa dipotong kerana jangkitan kuman. Polifenol Anthocyanins yang terkandung di dalam Vivix membantu dalam menjaga dan memperbaik penglihatan mata dan membantu menyembuhkan luka dalam kadar segera.

4. Mengurangkan Risiko Pembentukan Protein AGE

Apabila gula dalam tubuh berlebihan ia berisiko untuk membentuk Protein AGE (advanced glycation end products) dan mengakibatkan sel tubuh mati, atherosclerotic dan risiko diabetes. Salah satu objektif vivix adalah untuk bertindak sebagai tonik anti-penuaan dengan memperlahan pembentukan protein AGE.

CEGAH SEBELUM PARAH! BERTINDAK SEBELUM KENA!

Pengalaman wanita ini yang  bergelar pesakit kencing Manis selama 20 tahun

Bismillahirohmanirohim…..saya Hjh Noriah Bt Mat Kasim mula mendapat penyakit kencing manis pd tahun 1996 semasa mengandungkan anak bongsu saya yg kini telah berusia 18 tahun.

Dipendekkan cerita masa itu kandungan gula dalam darah saya sentiasa tidak stabil 16 kadangkala mencecah 20 tangan dah mula merasa kebas2. saya mendapat rawatan dgn klinik kerajaan dan makan ubat glumet dc 500 mg(2 biji pg/mlm), melicron 80 mg (dgn sukatan yang sama) tapi kencing manis saya tetap tidak stabil hinggakan doc mengesyorkan agar saya mengambil insulin…..

Hinggalah pada tahun 2011 menantu saya Adilahmanaf@celikvitamin.com memperkenalkan vivix (shaklee) kepada saya. Sejak tarikh itu kehidupan saya mula berubah, 2 bulan saya makan vivix sudah ada perkembangan positif, tangan tidak lagi kebas2, kandungan gula dalam darah saya kadang2 menurun hingga ke paras 3.5 dan paling tinggi 6.00, bohonglah kalau saya tidak ambil ubat doc, saya masih lagi makan ubat doc tapi dengan glumet dc 2 biji sahaja (pagi dan petang). Kini saya kembali sihat dan cergas untuk menjalani kehidupan di usia emas ini dan saya akan tetap memilih vivix untuk menjamin kesihatan saya secara berterusan…….

Sekian hanya sekelumit sebagai perkongsian cerita
Testimonial Mak Vivix

kredit to sumber asal : CelikVitamin.com

 

Kaki bernanah , berlubang akibat kencing Manis

 

testimoni vivix luka kencing manis

 

Kaki yang bernanah, berlubang akibat kencing manis akhirnya kembali isi baru tumbuh.

 

Alhamdulillah kaki mereka yang berlubang, bernanah  Akibat Kencing Manis Tak Jadi Dipotong Akhirnya kerana Sirap ini

sayangkan keluarga kita. jangan biarkan kencing manis meragut kebahagiaan mereka. Mari kita bantu mereka merawat cara alternatif bebas dari ubat
Dapatkan set kencing manis dengan hubungi Ainul 013-3612717 atau email ke ainulfadzilah@gmail.com
 
atau anda boleh order terus di SINI >>  SET KENCING MANIS dan kami akan terus pos ke rumah anda
Jika mahu penghantaran terus ke rumah anda, kami menyediakan penghantaran terus area Shah Alam, PJ, Subang Jaya, Klang, Denai Alam, Kampung Melayu Subang, Saujana Utama, Puncak Alam, Menara TM, Universiti Malaya.