Category Archives: asid folik

kejang kaki, kaki bengkak, berat badan bertambah, sembelit ketika Mengandung

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Saya Siti Ruqaiyah Mohamad Zaid, dari www.sitiruqaiyah313.blogspot.com. Pada hari ini saya ingin berkongsikan cerita tentang testimoni terhadap diri saya selepas consume makan set haml, set berpantang dan set menyusu Shaklee

Komplikasi ketika mengandungkan anak pertama (kejang kaki, kaki bengkak, berat badan bertambah, sembelit)

Masa saya mengandung anak pertama, saya mengalami kekejangan kaki, kaki bengkak, mengalami pertambahan berat badan yang sangat banyak.

Sebelum hamil, berat badan saya 48kg. Pada ketika hamil, berat badan saya naik 74kg disebabkan saya susah nak kawal pemakanan saya (risau baby dalam kandungan tak cukup zat & nutrisi).

Saya juga selalu sembelit. Kadang-kadang 3 hari sekali baru buang air besar. Saya juga mengalami kencing kotor. Setiap bulan mesti kena jumpa doktor sebab kencing kotor saya terlalu teruk.

Komplikasi lebih teruk ketika mengandungkan anak ke-2 (kejang kaki, berat badan bertambah, sembelit, tekanan darah rendah, pitam, morning sickness, stress)

Masa hamil anak ke-2 ni, komplikasi lagi teruk. Pada awal trimester (3bulan pertama), saya dah mula kejang kaki. Berat badan sebulan naik 4kg. Walaupun saya kawal pemakanan saya, tapi tak tahu kenapa, sebulan boleh naik 4kg. Sembelit lagi teruk. Kadang-kadang, dalam bilik air tu, 1-2jam baru boleh keluar.

Paling saya tak sangka, tekanan darah saya rendah. Walaupun sebelum saya memulakan satu kerja, saya akan makan dahulu untuk bagi tenaga,tapi saya masih rasa pening kepala. Tengah-tengah masak tiba-tiba rasa macam nak pitam. Ditambah pula dengan penjagaan anak saya Khaulah Amrina si Mujahidah yang sangat-sangat aktif walaupun perempuan. Saya juga mengalami ‘morning sickness’. Muntah-muntah, loya, stress pun ada.

Suami mencadangkan ambil makanan tambahan / supplement yang natural

Sehinggalah suami saya mencadangkan supplement yang diambil oleh isteri kepada kawannya iaitu supplement Shaklee. Sebelum try tu saya search dulu tentang Shaklee.. Dan bila saya search tentang supplement Shaklee nie saya dapat satu keyakinan bahawasanya supplement Shaklee nie memang halal dan semulajadi.. tiada bahan tiruan.. Bila saya dapat keyakinan tu, saya terus cakap dengan husband saya, saya nak ambil Shaklee.. Saya juga sudah mendapat kesedaran bahawasanya badan kita nie memang memerlukan supplement..

Sebab tu la kita selalu cepat sakit disebabkan kita kekurangan nutrisi dalam badan.. Tambahan pula masa ni saya tengah mengandung, lagi la memerlukan nutrisi yang banyak dan cukup sebab saya berkongsi dengan baby..

Malam tu, husband saya bawa saya pergi berjumpa dengan isteri kawan dia iaitu Master Hadhatina.. Masa saya jumpa ni, kak Hadhatina tengah menunggu masa je nak bersalin, tapi nampak kuat dan bersemangat walaupun dia sudah ada 3 orang anak yang masih kecil.. Kak Hadhatina memperkenalkan saya dua supplement Shaklee iaitu Multivitamin (Vita Lea) yang ada zat besi sebab saya punya HB rendah dan selalu pening kepala maknanya saya kekurangan zat besi.. Dan satu lagi ostematrix iaitu kalsium sebab saya selalu kejang kaki akibat tak cukup kalsium..

Nampak perubahan yang positif dan baik. Tiada lagi komplikasi (sihat dan bertenaga)

Malam tu jugak sebelum tido saya makan 4 biji ostematrix dan bangun esok paginya Alhamdulillah saya dah tak kejang kaki. Walaupun saya buat banyak kerja macam basuh pinggan, basuh baju, masak, jaga Khaulah si Mujahidah, saya berjalan ke sana ke mari, saya dah tak rasa kejang. Juga tidak rasa sakit sendi tulang. Badan pula rasa bertenaga.

Kemudian Esok paginya saya makan vita lea selepas sarapan, Alhamdulillah sepanjang hari saya buat kerja rumah saya sudah tak rasa pening walaupun buat banyak kerja. Malah saya dah tak rasa pitam ketika melakukan banyak kerja atau masak..

Bulan depannya baru saya beli B complex, Vita C, Esp dan Omegaguard.. Sejak saya consume set hamil nie, walaupun saya makan macam biasa, still makan nasi 3kali sehari, tapi berat badan saya tak naik. Kalau naik pun, sebulan 1kg, tak macam awal mengandung (sebulan naik 4kg).

Bila pegi check up Alhamdulillah HB saya kembali normal.. Saya juga sudah tidak mengalami sembelit. Sejak mengamalkan supplement ini, sehari 2 kali saya masuk tandas, sekejap sahaja dah boleh keluar. Saya boleh melakukan aktiviti seperti biasa.


Cergas dan bertenaga sungguhpun puasa
Alhamdulillah, walaupun usia kandungan saya dalam 33minggu ke atas ini, walaupun saya berpuasa, badan saya rasa kurang letih, bertenaga, perut tak rasa bunyi, tak rasa lapar, boleh bertahan sampai berbuka puasa.

Cerita Sewaktu Berpantang
Alhamdulillah, Saya bersalin betul-betul ikut due.. Saya dah tak payah beli set bersalin sebab set hamil yang saya makan tu pun set berpantang dan juga set menyusu.. Sebab tu saya suka Shaklee, bukan sahaja harganya berpatutan malah menjimatkan..
.
Lepas jer bersalin, saya terus minum ESP dengan roti kemudian makan vita lea, b complex dan vita C.. Selepas makan tengah hari saya ambil omegagurad sebab nak bagi kurangkan rasa sakit pada jahitan.. Alhamdulillah apabila saya makan set bersalin shaklee ni , badan saya rasa bertenaga, penat tu memang ada tapi kita rasa kuat dan tak lesu..
.
Dan perkara yang paling saya bersyukur dan seronok, hari first bersalin susu badan dah ada.. Tak payah nak kena urut, susu badan dah keluar.. Sebab masa anak first dulu hari first bersalin susu tak keluar sebab tu anak saya tak berhenti menangis.. tido pun sekejap je dah bangun..

Sehinggakan anak saya kena tahan kat hospital dalam seminggu sebab kuning tinggi sangat.. Tapi anak kedua nie, Alhamdulillah sehari bersalin dah boleh keluar hospital sebab saya dan baby sihat serta baby pun tak kuning masa dekat hospital.. Lepas 3 hari keluar hospital nurse ada datang melawat saya dan baby.. Nurse sendiri pun tak pasti anak saya kuning ke tak.. Sebab nurse tak nampak kuning pun kat badan anak saya..

Masa pantang anak kedua nie, seronok sebab dah la badan bertenaga pastu baby tak kuning, tido lena pulak tu.. Saya pun cukup rehat.. Sebab tu 3 hari pantang saya dah rasa bertenaga dan aktif.. Lepas 2 minggu pantang, baru saya makan alfalfa.. Makin bertambah susu badan saya.. sekali pam dua botol penuh.. Allahuakhbar.. berbeza sangat masa pantang anak pertama.. Susu badan saya pun pekat, sebab tu baby saya tido lena..

Syukur, masalah saya ketika hamil, berpantang dan juga masalah susu badan untuk anak saya yang kedua ni dapat di’settle’kan dengan consume makan set hamil, set berpantang dan set menyusu Shaklee, dengan izin Tuhan. Anak saya makin hari makin tembam, tapi tak pe yang penting dia sihat dan cukup minum dan cukup zat.. Saya pun menjadi cergas dan bertenaga.. Alhamdulillah..

Oleh kerana kesan yang sungguh positif pada kesihatan saya apabila amalkan supplement Shaklee, saya tanpa berlengah masa, terus mendaftar menjadi ahli dan pengedar Shaklee yang sah (ID = 1192906). Saya juga dapat membantu family dan rakan-rakan saya meningkatkan kesihatan mereka dengan memperkenalkan dan mencadangkan set Shaklee mengikut tahap kesihatan mereka.
.
Inilah kisah testimoni saya apabila saya consume makan set hamil, set berpantang dan set menyusu Shaklee. Selain dari mengamalkan gaya hidup sihat, makanan seimbang, saya menyarankan dan mencadangkan kepada pembaca, saudara-mara dan rakan-rakan untuk mengambil makanan tambahan / supplement semulajadi dan bebas kimia (Shaklee terutamanya) untuk meningkatkan kualiti kesihatan kita, dengan izin Tuhan.

Sekian, Assalamualaikum..

kejang kaki, kaki bengkak, berat badan bertambah, sembelit semasa mengandung

 

ada masalah seperti Puan Siti Ruqaiyah? Dapatkan vitamin Set Mengandung ini sekarang!

Pembelian terus di SINI >> SET MENGANDUNG SHAKLEE

atau boleh SMS/Whatsapp ke 013-3612717 atau email ke ainulfadzilah@gmail.com 

Penghantaran percuma ke area Shah Alam, Petaling Jaya, Subang jaya, Klang, Bangsar

 

 

Advertisements

Kenapa perlu Makan Vitamin Ketika Hamil?

Walaupun anda makan makanan yang berkhasiat ketika hamil , mengapa anda perlu mengambil vitamin pranatal ( kehamilan)?

” Walaupun seorang wanita mengamalkan diet yang ‘ sempurna ‘ , ia adalah hampir mustahil untuk mendapatkan beberapa nutrien dalam jumlah yang diperlukan semasa kehamilan , seperti zat besi dan asid folik ” Bridget Swinney registered dietitian

Bagi wanita yang tidak makan semua sayur-sayuran , vitamin pranatal boleh di anggap sebagai ” polisi insurans , ” menyediakan nutrien yang hilang di dalam diet seharian.

Ibu hamil memerlukan lebih banyak zat besi kerana isipadu darah anda mengembang semasa mengandung .

Zat Besi adalah komponen penting hemoglobin ( bahan yang membawa oksigen dalam darah anda) . Jika diet anda tidak mengandungi makanan yang kaya dengan zat besi yang cukup , seperti daging merah , kuning telur , dan sayur-sayuran berdaun gelap , badan anda akan menarik zat besi yang tersimpan di dalam sum-sum tulang . Ini boleh mengakibat menjadi anemia . Zat Besi adalah penting terutamanya semasa trimester terakhir kehamilan ,di mana keperluan bayi adalah yang paling optimum ( Roy Pitkin , MD, Committee on Nutritional Status During Pregnancy and Lactation)

keperluan vitamin ibu hamil

 

6 jenis Vitamin yang WAJIB ibu Hamil Ambil

1 : Vitamin B12

Biasanya didapati dalam daging, ikan, telur, susu. Ia penting untuk pembentukan sel darah merah dan pembentukan sistem saraf.

Sangat perlu dalam pembentukan sel darah untuk kebaikan bayi yang dikandung.

2 : Folik Asid

Untuk elakkan kecacatan spina bifida atau masalah kecacatan bahagian saraf tunjang bayi. Ibu perlukan sebanyak 400mcg sehari. Ada beberpaa kajian yang menunjukan Kekurangan Folik Asid boleh sebabkan bayi sumbing.

 

3 : Vitamin C

Vitamin C bantu menyerap zat besi yang diambil oleh ibu. Ia sangat diperlukan untuk perkembangan bayi anda seperti tulang, kulit dan juga sistem imun. Semasa hamil sekurangnya sebanyak 85mg sehari perlu diambil.

4 : Vitamin D

Vitamin D membantu untuk kesihatan tulang ibu dan gigi yang sihat. Juga untuk perkembangan tulang bayi juga. Vitamin D membantu penyerapan kalsium dengan lebih sempurna.

5 : Kalsium

Kalsium adalah untuk kesihatan tulang dan gigi bayi dan juga kesihatan perkembangan jantung, otot dan saraf bayi.

Ia diperlukan oleh bayi untuk pembentukan degupan jantung yang normal. Jika ibu tak cukup pengambilan kalsium, bayi anda akan ambil dari simpanana kalsium ibu dan ini akan menyebabkan risiko ibu terkena osteoporosis (kereputan tulang) di kemudian hari.

Ibu perlukan sekurangnya 1000mg setiap hari semasa hamil.

6 : Zat Besi

Zat besi sangat diperlukan untuk membawa oksigen ke seluruh bahagian badan dan juga melalui plasenta kepada bayi.

Ibu hamil perlukan 27mg zat besi sehari. Jangan skip tau sebab kalau tak cukup zat besi ni boleh sebabkan masalah hb rendah pada ibu.

Masalah hb rendah boleh mengundang risiko pada bayi seperti kelahiran tidak cukup bulan atau pun kelahiran dengan berat badan yang tidak memuaskan.

 

Bila cukup nutrisi ketika hamil, kita akan cergas dan bertenaga walaupun hamil 7 bulan. Lihat wanita ini hamil 7 bulan tapi masih mampu panjat Candi Borobudur.

 

 

Nak cergas, bertenaga, kulit cantik semasa hamil? Sila whatsapp ke               013-3612717 untuk mendapatkan vitamin ibu mengandung 

 

vitamin ketika mengandung hamil

Setiap pembelian FULL SET Vitamin Hamil ini, anda akan mendapat BONUS > FREE GIFT Blouse Ibu Hamil & Menyusu 

Nak cergas, bertenaga, kulit cantik semasa hamil? Sila whatsapp ke               013-3612717 untuk mendapatkan vitamin ibu mengandung 

Penghantaran PERCUMA ke area Shah Alam, Klang, Petaling Jaya, Subang Jaya, Bangsar

Nak beli Asid Folik? Baca ini Dulu.Tips Memilih Asid Folik yang TERBAIK

Ramai wanita hamil tidak menyedari kepentingan asid folik sebelum hamil sedangkan ianya sangat penting untuk pertumbuhan janin yang bakal dikandung.

Kebanyakan wanita mengetahui tentang kewujudan suplemen asid folic hanya selepas disahkan hamil. Padahal pil berkenaan sangat digalakkan untuk dijadikan sebahagian daripada amalan pemakanan harian antara 3 hingga 6 bulan sebelum hamil. 

pilih asid folik

1.Apa itu Asid Folik?

Folic (Foh-lik) asid adalah vitamin B. Ia membantu badan membuat sel-sel baru yang sihat. “Asid folic” dan “folat” bermaksud perkara yang sama. Asid folic adalah satu bentuk buatan manusia folat. Folat didapati secara semula jadi dalam sesetengah makanan. Kebanyakan wanita tidak mendapatkan semua asid folik yang diperlukan melalui makanan sahaja.

2.Siapa yang memerlukan Asid Folik

Semua orang memerlukan asid folik. Tetapi asid folik adalah sangat penting bagi wanita yang mampu untuk hamil. Apabila seorang perempuan mengeluarkan asid folik yang mencukupi dalam badan sebelum dan semasa mengandung, ia boleh mencegah kecacatan kelahiran utama, termasuk:

1. Spina bifida  yang berlaku apabila tulang belakang bayi yang belum lahir itu tidak rapat untuk melindungi saraf tunjang.
Akibatnya, saraf yang mengawal pergerakan kaki dan fungsi lain tidak berfungsi. Kanak-kanak dengan spina bifida selalunya kurang upaya sepanjang hayat. Mereka juga mungkin perlu banyak pembedahan.

2. Anencephaly yang apabila kebanyakan atau semua otak tidak berkembang. Bayi dengan masalah ini mati sebelum atau sejurus selepas kelahiran.

Hasil beberapa kajian menunjukkan bahawa asid folik juga boleh membantu mencegah lain-lain jenis kecacatan kelahiran.

Asid folik juga membantu menjaga darah anda sihat. Tidak mendapat cukup boleh menyebabkan anemia

3.Berapa banyak Asid Folik yang diperlukan oleh wanita

Wanita boleh mendapatkan keperluan  400-800 mcg atau mikrogram asid folik setiap hari, walaupun mereka tidak bercadang untuk hamil. (Ini adalah sama dengan 0.4 hingga 0.8 mg atau miligram.) Dengan cara itu, jika mereka mengandung, bayi akan kurang berkemungkinan untuk mempunyai kecacatan kelahiran. Berbincanglah dengan doktor anda tentang berapa banyak asid folik anda perlu jika:

1.Anda hamil atau merancang untuk hamil. Wanita hamil perlu 400-800 mcg asid folik pada peringkat awal kehamilan selalunya sebelum mereka tahu bahawa mereka hamil. Seorang wanita hamil perlu menjaga mengambil asid folik sepanjang kehamilan. Wanita perlu berbincang asid folik mereka perlukan dengan doktor mereka. Sesetengah doktor menetapkan vitamin pranatal yang mengandungi jumlah yang lebih tinggi asid folik.

2.Anda sedang menyusukan. Menyusukan wanita memerlukan 500 mcg. Sesetengah doktor mencadangkan bahawa wanita menyusukan menginap mengambil vitamin pranatal mereka untuk memastikan mereka mendapat banyak asid folik semasa mereka sedang menyusukan dan sekiranya mereka hamil lagi

3.Anda mempunyai bayi dengan kecacatan kelahiran otak atau tulang belakang dan ingin hamil lagi. Doktor anda mungkin memberi preskripsi untuk 4000 mcg asid folik. Iaitu 10 kali ganda dos biasa. Mengambil dos yang tinggi asid folik boleh mengurangkan risiko mempunyai bayi yang lain dengan kecacatan kelahiran.

4.Anda mempunyai ahli keluarga dengan spina bifida. Doktor anda mungkin memberi preskripsi untuk 4000 mcg asid folik.

5. Anda mempunyai spina bifida dan ingin hamil.

4.Bagaimana anda pastikan anda mendapat cukup asid Folik setiap hari?

Wanita boleh mendapatkan asid folik yang mencukupi dengan mengambil pil vitamin setiap hari. Jika anda mempunyai masa yang sukar untuk menelan pil, anda boleh cuba produk kunyah atau cecair yang mempunyai asid folik.Semak label pada botol untuk kepastian. Atau anda boleh mengambil pil yang hanya mengandungi asid folik. Apabila memilih jenama vitamin, mencari “USP” atau “NSF” pada label. Ini “meterai kelulusan” bermakna bahawa pil telah dibuat dengan betul dan mengandungi jumlah vitamin yang dinyatakan pada label. Juga, pastikan pil belum tamat.

Jika botol tidak mempunyai tarikh luput, jangan membelinya. Tanya ahli farmasi anda untuk membantu memilih produk. Sila ambil perhatian, jika anda sudah mengambil vitamin prenatal harian, anda mungkin mendapat semua asid folik yang anda perlukan. Semak label untuk kepastian.

Sila lihat label pada vitamin anda

5.Apa Makanan yang Mengandungi Asid Folic

Asid folik didapati secara semula jadi dalam sesetengah makanan seperti sayur-sayuran berdaun, buah-buahan sitrus, kacang (kekacang), dan bijirin penuh. Asid folik ditambah kepada makanan yang dilabel “diperkaya” seperti:
  • Bijirin sarapan pagi (Ada yang mempunyai 100 peratus daripada Nilai Harian asid folik dalam setiap hidangan)
  • roti
  • tepung
  • pasta
  • cornmeal
  • nasi putih

 

label makanan

Semak label pada bungkusan itu untuk melihat jika makanan mempunyai asid folik. Label akan memberitahu anda berapa banyak asid folik adalah dalam setiap hidangan. Kadang-kadang, label akan berkata “folat” dan bukannya asid folik.

 

6.Bolehkah saya mendapatkan asid folik yang mencukupi melalui makanan semata-mata?

Badan tidak menggunakan bentuk semula jadi asid folik (folat) semudah bentuk buatan manusia. Kita tidak boleh pastikan bahawa makan makanan yang mengandungi folat akan mempunyai manfaat yang sama seperti mengambil asid folik. Juga, walaupun anda mengambil diet yang sihat yang seimbang, anda mungkin tidak mendapat semua nutrien yang anda perlukan setiap hari dari makanan semata-mata. Di Malaysia, kebanyakan wanita yang makan makanan diperkaya dengan asid folik masih tidak mendapat apa yang mereka perlukan. Itulah mengapa ia adalah penting untuk mengambil vitamin dengan asid folik setiap hari.

7.Bolehkah wanita terlalu banyak asid folik?

Anda tidak boleh terlalu banyak asid folik dari makanan yang secara semula jadi .Pengambilan terlalu banyak asid folik boleh menyembunyikan tanda-tanda bahawa seseorang itu kekurangan vitamin B12, yang boleh menyebabkan kerosakan saraf.
Kekurangan vitamin B12 adalah jarang berlaku di kalangan wanita dalam usia melahirkan anak. Plus, vitamin yang paling pranatal juga mengandungi B12 untuk membantu wanita mendapatkan apa yang mereka perlukan. Orang berisiko tidak mempunyai cukup vitamin B12 adalah terutamanya orang 50 tahun dan lebih tua dan orang-orang yang tidak makan produk haiwan.
info dari:
Tracy Wolff, M.D., M.P.H.

Medical Officer
Agency for Healthcare Research and Quality

 

8.Bagaimana memilih Asid Folik atau Vitamin B yang baik?

 

  • Mengandungi kesemua 8 vitamin- B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dlam RDA (kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama)
  • Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin
  • Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar
  • Elakkan pengambilan B-complex yang menawarkan rumusan larut air (sustain-release)

 

Cadangan asid Folik yang lengkap seperti yang dicadangkan seperti diatas adalah :-

vitamin b untuk hamil

Terdapat 8 jenis vitamin B yang diperlukan setiap individu & kesemuanya lebih berkesan apabila bertindak bersama. Kesemua 8 jenis vitamin B termasuk biotin bertindak dengan:

  • Menggalakkan kesihatan system kardiovaskular
  • Menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein
  • Membantu dalam sintesi DNA & sel-sel baru

Tiamin (Vitamin B1)

  • Menolong memelihara kesihatan badan
  • Membantu dalam tumbesaran yang normal
  • Membantu badan dalam metabolisme karbohidrat
  • Diperlukan untuk membebaskan tenaga daripada karbohidrat

Riboflavin (Vitamin B2)

  • 1 faktor untuk memelihara kesihatan badan
  • Membantu badan menggunakan tenaga daripada makanan /memetabolismekan protein, lemak & karbohidrat
  • Jumlah  tambahan riboflavin diperlukan semasa kehamilan dan penyusuan apabila pengambilan harian melalui pemakana tidak mencukupi
  • Diperlukan untuk membebaskan tenaga daripada protein, lemak & karbohidrat

Niasin (Vitamin B3)

  • Membantu tumbesaran dan perkembangan yang normal
  • Menolong badan dalam penggunaan tenaga daripada makanan
  • Diperlukan untuk membebaskan tenaga daripada protein, lemak & karbohidrat

Piridoksin (Vitamin B6)

  • Membantu dalam pemeliharaan kesihatan badan
  • Menolong badan dalam metabolismen protein, lemak & karbohidrat

Sianokobalamin (Vitamin B12)

  • Membantu dalam pemeliharaan kesihatan badan
  • Membantu dalam pembentukan sel darah merah
  • Diperlukan untuk penghasilan sel darah merah

Asid Folik

  • Membantu dalam pembentukan sel darah merah
  • Membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang untuk mengandung sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu kehamilan pada dos 400 mikrogram sehari
  • Perlu untuk tumbesaran dan pembahagian sel-sel

Biotin

  • Membantu dalam pemeliharaan badan yang sihat
  • Membantu badan dalam metabolisme lemak & karbohidrat

Perbezaan Vitamin B Complex Shaklee 

  • Mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif – Asid folik tambahan dan vitamin B penting tidak mudah diserap.  Oleh itu, Shaklee berjaya menghasilkan kandungan asid folik yang unik serta boleh membuatkan zat makanan lebih mudah diserap dan teknologi berpaten ini eksklusif untuk Shaklee.
  • Mudah di telan 
  • Mengandungi kesemua 8 Vitamin B yang penting termasuk 100% Nilai Harian biotin

 

Harga 1 botol Vitamin B Complex Shaklee RM56.98 ( 120biji)

Untuk mendapatkan vitamin B ini boleh hubungi saya di 013-3612717 atau email ke ainulfadzilah@gmail.com atau PM saya di Facebook

jika anda mahu beli terus dengan Shaklee pun boleh. Pembelian melalui online dan Shaklee akan pos terus ke rumah anda.  Boleh beli terus di        SINI >> VITAMIN B COMPLEX

Menjadi Ibu Memang Penat! Jadi Saya perlukan Vitamin Untuk Bertenaga

Bila badan penat, lesu, tak bermaya mula la sangat sensitif. Anak sepah sikit marah, anak asyik merengek je kita cepat nak marah. Betul tak?

Sebab kita STRESS!! Kita penat !!!

ibu penat anak anak

Vitamin wajib saya ambil setiap hari. Bila perlu ke sana sini hadiri event, melayan anak anak. Badan pun penat, lemau lesu.

Jadi saya pastikan pengambilan B complex ni setiap hari.Ramai cakap makan vitamin B boleh jadi gemuk.

Sebenarnya vitamin B ni boleh tingkatkan metabolisme. Tukar gula kepada tenaga

B complex juga penting untuk kesihatan mata, kulit, rambut

Nak kulit glowing, flawless sila la konsistent makan Vitamin B

12191174_10153723027877838_9124798329612602432_o

 

Kenapa Saya Memilih Vitamin B Complex Shaklee?

B Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% Biotin dan asid folik.  Biotin & asid folik WAJIB ada dalam vitamin B dan ianya sangat MAHAL tau. 

Biotin ni glemer dikalangan product untuk rambut. Nak rambut cantik makan la vitamin B.

Lagi satu, PENTING nya Vitamin B ini diambil ketika hamil selain ianya ada asid folik yang bagus untuk perkembangan saraf bayi.. Vitamin B ini juga bantu ibu hamil yang ada masalah kencing manis.

Fungsi Vitamin B kan untuk tukar Glukosa ( gula dalam darah) kepada tenaga. Jadi bila makan benda yang tinggi gula macam nasi, air manis ianya akan bertukar jadi tenaga. sebab tu kita cergas bertenaga. BAHAYA kalau gula tu tak bertukar ke tenaga. Sebab itu la terjadinya kencing manis.

Ada lagi yang BEST pasal Vitamin B Shaklee ini sebab ianya bantu kita release tension, stress..

Vitamin B bagus untuk saraf tau.

Korang tahu tak bila kita stress apa akan terjadi pada organ, anggota badan kita?

Kepala : Stres menyebabkan Kemurungan, sensitif, kelesuan, kebosanan, tiada motivasi, hilang selera, hilang tumpuan, susah tidur, mimpi buruk, risau, berdebar-debar dan sakit kepala serius.

Kulit : Menyebabkan masalah kulit berpanjangan seperti jerawat.

Jantung : Meningkatkan tekanan darah dan denyutan jantung, meningkatkan kolesterol jahat dan kemungkinan-kemungkinan serangan jantung.

Sendi dan Otot : Mengalami kesakitan,  ketegangan dan kepadatan tulang yang rendah.

Perut : Kekejangan perut, kembung, loya dan berat badan yang tidak stabil.

Pankreas : kekurangan pengeluaran insulin yang bolih meningkatkan risiko kencing manis.

Usus : Masalah penghadaman dan sistem usus seperti cirit birit dan sembelit.

Sistem Pembiakkan : Kurang keinginan sex, kurang pengeluaran sperma kepada lelaki dan kesakitan ketika haid bagi wanita.

Sistem Immuniti : Kurang daya tahan terhadap serangan penyakit dan penyembuhan penyakit yang lemah. Paling serius membawa kepada penyakit kanser kerana kurang kemampuan melawan serangan radikal bebas.

Nampak tak impak BESAR bila kita STRESS. jadi sangat ingat bila stress ni benda biasa biasa je tau

Di dalam Vitamin B Complex ini ada 8 jenis vitamin B kan. Antara Vitamin B yang ada di dalam nya adalah

1.Niacin (B3) – membantu menurunkan kadar kolestrol, melepaskan energi dari nutrien-nutrien, mengurangkan stress dan gangguan sendi.

2. Asid Pantothanate (B5) – membantu sistem saraf dan metabolisma,mengurangkan alergik, migrane dan kelesuan. Penting bagi aktiviti kelenjar adrenal, terutama dalam proses pembentukan hormon.

3.Pyridoxine (B6) – membantu dalam penghasilan sel darah merah,mengurangkan risiko hypertensi, asma serta PMS.

Walaupun B complex Shaklee ini nampak kecil tetapi ada 1001 khasiat untuk kita.

 

Jika anda ibu yang sering penat, asyik marah apa kata cuba atasinya dengan pengambilan vitamin B ini. Harganya hanya RM56.98 untuk 120biji boleh hubungi saya di 013-3612717 atau email ainulfadzilah@gmail.com